Michał Pezda pochodzi ze Śląska, z Czańca. Gotuje od 15 roku życia. Pierwsze kroki kucharza stawiał pod okiem Mamy, to z domu wyniósł smak, szacunek do zawodu, produktu, regionalnych, tradycyjnych potraw i umiłowanie kuchni polskiej.
Zawodowe doświadczenia zdobywał na południu Polski. Kolejny krok to przeprowadzka do Stolicy i rozpoczęcie pracy w Kafe Zielony Niedźwiedź na warszawskim Powiślu.
Swój kunszt i techniki kulinarne doskonalił w roli Sous Chefa u Sebastiana Olmy.
Ambicja i chęć rozwoju zawodowego zaprowadziła go również na staż do gwiazdkowej restauracji City Social i do Corrigan’s Mayfair w Londynie. Pełnił rolę Szefa Kuchni w hotelu Natura Mazur, gdzie wprowadził autorskie, sezonowe menu.
Regionalne smaki
Jego kuchnia to polskie, tradycyjne receptury, związane z regionem i co za tym idzie z produktem dostarczanym przez selekcjonowanych, lokalnych dostawców.